"ככל שהחינוך יעיל יותר כן מתמסרים בני האדם בתשוקה גדולה יותר לאזיקים המונעים מהם להיות מה שיכולים היו להיות ומסתירים מהם את אלימותם של מנגנוני העיצוב של מה שהינם" (אילן גור-זאב, 1999: 11)

The more effective education becomes, the more people seek comfort under the fetters that prevent them from what they could have become and hide from them the violence of the mechanisms that shape what they are (Ilan Gur-Ze’ev, 1999: 11).

12 בנובמבר 2016

הפוביות והחרדות בגן הנעלם

 

לגלות את הגן הנעלם: ילדים בטיפול ספרה החדש של ד"ר לילך רחמים (הוצאת דיונון מבית פרובוק) הוא ספר חובה להורים אבל גם למטפלים, למורים ולכל אלה המבקשים להבין את רזי הטיפול הרגיש בילדים.
לילך רחמים, פסיכולוגית קלינית ורפואית המייסדת ומנהלת התכנית להכשרה לפסיכותרפיה קוגניטיבית-התנהגותית בילדים ומתבגרים במרכז "חוסן" היא גם מרצה ועמיתת מחקר בבית הספר לפסיכולוגיה במרכז הבינתחומי הרצליה ובתכנית ללימודי המשך בבית הספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב.
מאחוריה ניסיון רב כמי שעמדה בראש משלחות סיוע בעולם שחוו טראומות המוניות. בתקופת מלחמת לבנון הוענק לה אות על התנדבותה במהלך המלחמה ובימים אלה היא מובילה מחקר בתחום הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי בפעוטות פוסט-טראומתיים.
הספר שלפנינו אוחז בתוכו שישה פרקים שהם שישה מקרים מגוונים: החל מטיפול בילד עם תסמונת פוסט-טראומתית, עבור דרך טיפול בחייל עם אבל טראומתי ותסמונת טורדנית כפייתית, טיפול בילד עם תסמונת טורדנית כפייתית, טיפול בנערה עם דיכאון ותסמונת פגיעה עצמית, טיפול בנער עם חרדה חברתית ולבסוף טיפול בפעוטה בת שלוש. כל אחד מן המקרים הוא מיוחד וייחודי והוא מאפשר הבנה מעמיקה של הבעיה אבל גם של העובר בגופו, בנפשו ובסביבתו של המטופל/ת וכן מכיל בתוכו התלבטויות בעלות חשיבות אצל המטפלת המבקשת להתמודד עם הקשיים של מטופליה ולהקל עליהם בשעתם הקשה.
בכל אחד מהמקרים פורסת ד"ר רחמים באופן נרחב ותוך רגישות את פרטי הקשיים ומסבירה בשפה מעניינת ובהירה את הטיפול שבוצע תוך הסבר מעניין שאינו חושש (ובצדק רב) משימוש במינוחים מקצועיים אך גם מובנים. "לילך הצליחה לעשות את הבלתי אפשרי כמעט", כותב פרופ' יורם יובל על הספר, "היא כתבה ספר חדשני ומעמיק על טיפול נפשי מבלי לשכוח את הנפש. באמצעות תיאורי מקרה מציאותיים וחיים היא חושפת את הרקע המדעי של הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי (CBT) בילדים ובמתבגרים והיא עושה זאת מבלי לאבד את הקסם ואת הסוד בתוך ים הפרטים והעובדות".

ואכן, כל אחד מהמקרים פותח בפני הקוראות והקוראים, במיוחד אלה המבקשות להבין את אמנות יישום התיאוריה המדעית במעשה הטיפולי, דלת להבנת הנעשה מאחורי חדר המטפל, החל מפרקטיקות וכלה בהתלבטויות. זהו ספר חובה במיוחד למחנכים אבל גם להורים. ספר המבקש להפגיש את הקורא עם נפש האדם באשר הוא אדם.


אין תגובות: